blog424.jpg

Calea vitan 55-59

Nu am fi putut omite din lista noastra de cladiri expertizate si incadrate in clasa de risc esthetic I, aceasta cladire emblematica pentru viata mondena a bucurestiului. In mod clar, o arhitectura exportata si implementata aici de catre statul prieten turc. O arhitectura burlesca, un circ modern, o cupola ampla pe un volum disproportionat, o fatada jucata naiv, un amalgam de gresii si placari, colorat ca o casa de turta dulce. Nu putem decat tanji dupa o eleganta pe care se pare ca nu o vom atinge prea curand.

 

blog425.jpg

Buzesti 75

Este inca greu de crezut ca intr-o zona atat de centrala, aproape de inima unui district de afaceri, mai putem vedea inca astfel de arhitecturi, lipsite practice, de orice. Iar daca pvc-ul alb de la ferestre ne lasa impresia de wc public, atunci gresia portelanata si aparatele de aer conditionat plasate atat de dibaci pe fatada ne indigna intr-atat incat aproape ca trecem cu vederea culoarea verde murdar a fatadei tencuite. Un tot saracacios si ponosit ce ne aminteste de tarile lumii a treia. “Less is more” nu va avea niciodata sens intr-o lume a mizeriei.

blog426.jpg

Unirii 37

De la numarul 37, tribunalul municipiului Bucuresti ne aduce aminte de trista epoca a regimului totalitar. Veleitara a unor mosteniri culturale inca greu de lepadat, cladirea se afla de altfel intr-om deplina si cruda asonanta cu sistemul pe care il gazduieste, la fel de corupt si tributar unei perioade de trista amintire. Forme vechi, imbracate in haine (materiale) noi, o caricatura poate, a sistemului juridic, la scara monumentala déjà consacrata a vechiului sistem. Aceasta ar fi putut fi o gluma sau un exercitiu stilistic demn de luat in considerare, dar din pacate, nu avem de a face decat cu o arhitectura filtrata de perioada de tranzitie.

blog430.jpg

Strada polona 56

Celebrul “perete Cortina” din sticla, asezonat cu montanti metalici verticali si orizontali, in culori mai mult sau mai putin sobre ce bantuie arhitectura moderna de mai bine de cincizeci de ani, par a fi inca in mare voga pe meleagurile natale. Daca la inceputurile modernismului acestea faceau furori in peisajul skyline-ului din Chicago sau New York, perioada postmodernista le-a oferit inca o sansa de afirmare. Acest tip de arhitectura, contemporan cu celebra dacia 1300, se poate retrage in sfarsit la pensie.

2 Responses

  1. Exact la tribunalu’ asta ma gandeam cand ai facut faza cu bulina. Se vede scolirea la Moscova a celor care, zic ei, au schimbat macazul dupa ’89 din comunisti inflacarati in capitaisti salbatici. Se vad procesele inscanate la care ei au participat. Din pacate multi cred ca diferenta dintre cele doua sisteme sta doar in “liberalizarea preturilor”…

Leave a Reply