Duminică, 9 decembrie, timp de doua ore, în inima Bucureştiului, la Rondul de la Universitate un generator de fum simbolizand o enorma teava de esapament, a provocat un nor ridicat la circa 3 metri deasupra solului.

«RespiRo» este un semnal de alarmă adresat autorităţilor şi şoferilor din Bucureşti. Mă adresez celor care ar putea să facă ceva ca traficul să fie mai liber, aerul mai respirabil, maşinile mai puţin poluante sau pur şi simplu mai puţine pe străzile oraşului. Cât priveşte autorităţile, această imagine are misiunea de a-i bântui pe unii dintre edili şi de a-i determina să devieze fluent circulaţia atunci când proiectele de reparaţii o cer. Pe lângă o strategie în jurul lucrărilor de amenajare a drumurilor, sperăm să vedem şi în Bucureşti, în sfârşit, un sistem inteligent de semaforizare sincronizată. Poate aceasta perspectiva îi va determina să le tremure mâna când semnează distrugerea parcurilor şi autorizează construcţii haotice si le va da de gândit atunci cand politia rutiera nu este exigenta cu cei care încurcă traficul.

Practic, prin acest experiment, bucureÅŸtenii, trecători sau invitaÅ£i la eveniment, au asistat la proiecÅ£ia unui „scenariu apocaliptic” privind sufocarea în noxe a oraÅŸului, din cauza traficului auto excesiv pe fondul unei administrări incoerente a acestuia.

Fumul non-toxic folosit pentru a da naştere norului a fost emis de un generator pe bază de ulei, având certificat de mediu.

Obiectivele propuse pentru proiectul “Respiro” sunt: evocarea exasperării la care s-a ajuns din cauza traficului aglomerat pentru ca autorităţile publice în măsură să amelioreze această situaÅ£ie (administraÅ£ie, poliÅ£ie rutieră ÅŸ.a.); semnalarea pericolului la care suntem supuÅŸi zi de zi respirând aerul din BucureÅŸti ÅŸi conÅŸtientizarea ÅŸoferilor pentru a folosi pe cât posibil mijloacele de transport în comun sau autoturisme cu un grad de poluare redus.

Alături de mine în realizarea acestui proiect s-au aflat compania Toyota, pirotehnistul Daniel Pârvulescu, Centrul ArCuB care a facilitat obţinerea autorizaţiilor, Bloom PR şi Hotelul Intercontinental, care a găzduit, la cel de-al 21-lea etaj echipele de jurnalişti dornici să asiste la experiment, de la înălţime.

Din pacate proiectul nu s-a putut desfasura conform planului initial. Politia rutiera a fost impotriva actiunii care, desi aprobata de primarie, a suferit modificari ad-hoc: In loc de a avea o masina care rula in intersectia de la Universitate, pirotehnistii au trebuit sa mute generatorul de fum pe spatiul verde din fata teatrului. E uimitor excesul de zel al politiei rutiere atunci cand este criticata situatia din trafic, dar acelasi exces de zel lipseste cand ar trebui sa ia masuri pentru aceasta.

dsc_2190.jpg

dsc_2191.jpg

dsc_2196.jpg

dsc_2204.jpg

dsc_2212.jpg

dsc_2227.jpg

dsc_2225.jpg

10 Responses

  1. tu ai masina?
    cad de des mergi pe jos?
    faci sport?
    ai bicicleta?

    prin tunul de fum nu ai facut altceva decat sa shochezi si sa mai inrautatesti poluarea. de ce nu faci chestii mai pozitive, care sa aiba acelasi efect?

  2. tu esti cel care l-a mancat pe adevaratul gontz? tu esti vanghelie al fantanilor! adevaratul gontz merge pe jos de la predeal pana la sinaia noapte si numai pe timp de iarna!

Leave a Reply